You are currently viewing Încălțămintea barefoot, beneficiile purtării

Încălțămintea barefoot, beneficiile purtării

De ce să purtăm încălțăminte minimalistă?

Încălțămintea minimalistă( barefoot) poate părea la prima vedere ciudată. Uneori ni se pare atât de ciudată și diferită de tot ceea ce am vazut până atunci încât nici nu putem asculta beneficiile aduse de aceasta și avantajele purtării ei.

Poate că modul în care abordăm durerea de la nivelul picioarelor, durerea de spate este greșit. Orteze deranjante, operații chirurgicale de corectare a diformităților de la nivelul picioarelor, medicamente și totuși nu opținem rezultatele așteptate? Oare nu avem cumva este nevoie de ceva diferit? Poate ceva ciudat?

Vom încerca să explicăm puțin ce înseamnă o încălțăminte minimalistă și de ce aceasta ar putea fi solutia pentru prevenirea diformităților de la nivelul picioarelor și de ce nu, sprijinirea corectării celor deja apărute.

Sunt lucruri pe care poți începe să le faci începând de azi pentru a avea picioare sănătoase, picioare fericite.

Ce însemnă barefoot(desculți) ?

Încălțămintea minimalistă (barefoot) este numită astfel deoarece aceasta îți lasă piciorul să se miște ca și cum ai umbla desculț. Majoritatea încălțămintei limitează mișcările ,limitând astfel funcționalitatea picioarelor în defavoarea noastră.

Pentru a menține picioarele puternice și mobile încălțămintea trebuie să aibă următoarele caracteristici

  • Complet plată- încălțămintea complet plată face ca forța gravitațională să actioneze asupra călcâiului . Pantofii cu toc, chiar si cel mai mic pe care l-ai văzut , prin împingerea corpului înainte forțează coloana vertebrală să își modifice poziția pentru a păstra echilibrul.Această mișcare forțează și dezvoltă unele părți ale piciorului , iar altele rămân neutilizate , cu alte cuvinte se dezechilibrează. Purtarea încălțămintei plate este cruciala pentru aliniamentul întregului corp.
  • Să fie după forma piciorului- Ne naștem cu picioare frumoase, in formă de evantai. Alegerea pantofilor care urmează curbele naturale ale piciorului le permite să arate în continuare în acest fel! Dar, mai important, le permite să continue să funcționeze. Picioarele noastre iau forma pantofilor în care sunt. Deci, dacă vă petreceți cea mai mare parte a timpului în pantofi ascuțiți striviți, picioarele voastre vor începe să arate la fel, ceea ce poate duce în cele din urmă la monturi și alte deformări ale degetelor de la picioare.
  • Să fie flexibilă . Picioarele nostre sunt flexibile- ( cele mai flexibile parți ale corpului având în vedere  complexitatea structurală a acestora) de ce pantofii nu sunt ? Pantofii rigizi limiteaza mobilitatea musculaturii intrinseci a picioarelor , muschi care se vor atrofia nemaifiind utilizați. Pantofii care se mișcă cu piciorul permit acelor mușchi să rămână puternici și supli. Când amplitudinea de mișcare a picioarelor tale nu este folosită în mod regulat, rezultatul este o mobilitate limitată, urmată de durere.
  • Să aibă talpă subțire-Abilitatea de a ne  echilibra este o abilitate extrem de importantă pentru  om, iar picioarele noastre sunt o parte cheie a acesteia. O încălțăminte cu talpa subțiri permite  menținerea unei conexiuni cu solul, pe când cele cu talpă  groasa împiedică nervii să simtă unde ne aflam în spațiu, ceea ce duce la o mișcare neglijentă.
  • Să aiba suficient spațiu pentru degete-Partea din față a pantofilor ce protejează degetele se numește” cutie pentru degete”- toe box în engleză- Această cutie trebuie sa fie suficient de încăpătoare pentru a permite degetelor să se miște în voie oferind totodata protecție acestora

De ce ar trebui sa purtăm o astfel de încăltaminte?

În primul rând pentru că este natural. Picioarele au cărat omenirea de la începuturile ei până în zilele noastre fără o nevoie constantă de a fi susținute de suporturi plantare . Nevoia de sprijin constant pentru picior sub formă de orteze și pantofi rigidi este o ciumă modernă ,una care afectează în mare măsură lumea dezvoltată. Dar știm (din cauza științei) că picioarele nu sunt fundamental defecte. Mai degrabă stilurile noastre moderne de viață sunt. Şederea excesivă combinată cu încălţămintea restrictivă încă de la o vârstă fragedă afectează real capacitatea noastră de a ne mişca liber. Deci, dacă vă gândiți la „durere de picior” ca un simptom al unei probleme mai mari, atunci o orteză începe să sune mai mult ca un Paracetamol decât o soluție reală. Da, este ușor și rapid, dar nu rezolvă cu nimic motivul durerii tale. Picioarele libere sunt picioare naturale, așa că haideți să găsim o modalitate de a RECUPERA acea funcție, mai degrabă decât să ne mascăm problemele.

Picioarele noaste au rol de fundație în corp. Funcția piciorului are un impact URIAȘ asupra corpului nostru. Există un lanț kinetic care începe la degetele mari de la picioare, trece prin bolta plantară, în sus pe picioare ,în șolduri și coloana vertebrală, care afectează tot ceea ce facem ca oameni. Dacă picioarele  nu se pot mișca suficient de bine pentru a angaja restul lanțului, pot apărea o mulțime de probleme despre care probabil nu ți-ai dat seama că sunt legate de picioarele tale, cum ar fi durerea de genunchi, durerea de spate etc

Dacă citiți acest articol pentru că aveți dureri de picior, probabil că ați devenit foarte conștienti de cât de mult vă poate afecta viața. Picioarele sunt o parte serios subestimată a corpului nostru.Haideți să facem ceva în privința aceasta. Simplul fact de a alege o încălțăminte mai bună îți afectează corpul din nou și din nou. Odată ce alegi încălțămintea minimalista( barefoot) s-ar putea sa nu vrei sa te mai întorci la pantofii “clasici”

Dar cum rămâne cu suporturile plantare( ortezele)?De ce picioarele noaste au nevoie de suport?

        Am sa încep prin a spune ca unele picioare au nevoie de suport plantar, dar momentan picioare sănătoase sunt încarcerate fără a se căuta motivul apariției durerii.

Susținerea nejustificată a boltei plantare duce la slăbirea țesuturilor , pentru că , cine mai are nevoie de muschi dacă te poți baza pe pantofi ? A învăța cu atenție și conștient să-ți folosești picioarele așa cum s-au născut elimină adesea nevoia de sprijin.

Încălțămintea minimalista s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp așa că nici măcar nu este nevoie să renunți la propriul stil pentru a scăpa de durere și pentru a avea picioare sănătoase și fericite

 

Lasă un răspuns